Değişik İncir Reçeli Marmelatı Tarifi

Sabah kahvaltılarınızın rengi reçeller, marmelatlar… Eriği, kayısısı, portakalı, vişnesiyle adeta renk cümbüşünü kahvaltı sofranıza getiriyor.
Biz en oldukça inciri sevdik… Bazı meyveleri seralarda yetiştirmek pek mümkünken, incir tam bir yıl bekletiyor bizi. Çıkar çıkmaz soluğu marketlerde alıyoruz. Bütün incirleri yiyebilme potansiyelini hayli görüp dolduruyoruz torbaya beşer, onar incirleri…

Değişik Reçel Tariflerimize göz attınız mı ?
Eh kalıyor haliyle… Çabukcak bozuluyor. O dayanamayıp fazla fazla aldığımız incirleri değerlendirmenin en güzel yolu kışa saklamak bizce. Çünkü gerçekten çok özlüyoruz. Bu fikir bizden, incir marmelatını kaynatmak bizden olsun. Afiyetler olsun


İncir Marmelatı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-12 adet incir
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet yıldız anason (arzuya göre)

İncir Marmelatı Tarifinin Püf Noktası

Marmelatın suyunu iyice çekmesi dayanıklılığı için gereklidir.

İncir Marmelatı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İncirlerin kabuklarını soyun.
  • Gelişigüzel doğrayın ve pişirmek için kullanılacak derin tencereye ekleyin.
  • Esmer şekeri de ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  • Yıldız anasonu ilave edin ve tarçınla aromalandırın.
  • 2-3 dakika sonra yıldız anasonu tatlı kaşığı yardımıyla marmelatın içinden çıkarın.
  • Suyunu hafif çekene kadar kaynatmaya devam edin.
  • Suyunu çekince kavanoza doldurup, oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun. Soğuyunca ağzını kapatın ve işte bu kadar, afiyet olsun!

İncir Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

  • İncir, dutgiller familyasına ait bir meyvedir. Kendi cinsinin barındırdığı ortalama 800 tür içinde, meyve verebilen tek üyedir. Bu nedenle de ticari olarak değer kazanmıştır.
  • İncir ağaçları, dişi ve adam olmak üzere ikiye ayrılır. Tek bir ağaç, aynı anda dişi ve erkek fonksiyonlu organlar barındıramaz. Dişi ağaçların meyveleri daha büyük ve daha fazla olmakla birlikte, hem de lezzetli ve yenilebilir özelliktedir. Erkek ağaçların meyveleri ise hem lezzetli değildir, hem de fazlaca minik ve azca sayıdadır. Bu nedenle, erkek ağaçların meyveleri yenmek için değil, yalnızca tozlaşma amacı ile kullanılmaktadır. Tozlaşma olayının sağlıklı halde gerçekleştirilebilmesi için, fazlaca sayıda dişi ağacın arasında tek bir adam ağaç koymak yeterlidir.
  • İncir ağaçlarının çiçeklerinde, tozlaşmanın olabilmesi için, mazı böceklerinin yardımı gereklidir. İncir meyvesinin yararları ise, çok çoktur. Kalsiyum ve fosfor gibi kemik ve dişler için çok tehlikeli sonuç öneme haiz maddeleri bünyesinde bulundurur. Kemik ve diş gelişiminin yanı sıra, bilhassa kuru incir tüketimi, insan bedeninin hücrelerini yenilemesi konusunda destek olur. Bunun nedeni ise, incirin arasında bol miktarda protein, vitamin ve mineral bulunmasıdır. 100 gram kuru incir tüketildiği zaman, vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarının si, demir ve magnezyum ihtiyacının 0u, fosfor ihtiyacının si, B1 vitamin ihtiyacının %5i ve B2 vitamin ihtiyacının %4ü tedarik edilmiş olur.
  • İncir meyvesinin bir başka yararı ise, vücuda alınan kolesterolün, kana karışmadan vücuttan atılmasını sağlamasıdır. Bunu da, içerdiği yüksek orandaki liflerden ötürü başarmaktadır.
  • Yine benzer özelliklerinden dolayı, hazım sistemini rahatlatarak bu işlevi kolaylaştıran incirin, bakterilere karşı bedeni korumuş olan bir yapısı da bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen kalsiyum ve fosfor içermesi ile ilgili bir başka faydası ise, incirin içinde bulunan kalsiyumun, diğer besinlere gore oldukça daha huzurlu sindirilebilmesidir. Böylece, kemik ve diş gelişimi adına daha dinamik bir yapı hususi durumunu gösterir. Aynı zamanda, süt içemeyen insanlara da, sırf bu ve bunun gibi özelliklerden ve faydalardan ötürü, incir yemeleri önerilmektedir.
  • İncirin, içinde bulunan benzaldehit yardımı ile, kanserli hücrelerin büyümesini kısıtlama ve mukavemet gösterme gibi yararları da bulunmaktadır. Çocuklar üzerinde çekinmeden kullanılabilen infüzyon isminde müshil, kuru incirden yapılmaktadır. İki yahut üç tane kuru incirin doğranarak, sıcak su ile 10 15 dakika civarında demlenmesi sonrası kolayca yapılabilen infüzyondan, günde iki yada üç bardak içilmesi önerilmektedir. Henüz olgunlaşmamış incir yapraklarından sızan süt, siğil için oldukca etken ve organik bir merhem özelliği taşımaktadır. Yine körpe incir yapraklarından hazırlanan lapalar ile, çıban şeklinde büyük ve kötü yaraların baş vermesi sağlanarak, bu yaralardan kurtulmak amaçlanır. Kurutulmuş incir yapraklarından hazırlanan muhtelif ilaçlar ise, basur yahut çıbanlar için fazlaca etken olmaktadır.
  • İncirin, yıllar süresince cilt ve yüz güzelleştirici olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Bağırsakları çalıştırması, badem ile beraber tüketildiğinde sinir sistemini yatıştırması şeklinde özellikleri de, faydaları arasında gösterilmektedir. Her besinin fazlasının zararı olan olduğu şeklinde, incirin fazla tüketilmesi de, bununla beraber istenmeyen kiloları getirmektedir. Bu nedenle, incir, gün içinde iki – üç sefer ve aralıklı biçimde tüketilmelidir.

Yorum yapın