Kemik Suyu Çorbasının Faydaları

Kemik Suyu Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Aslında asırlardır dünya mutfaklarında kullanılacak olan kemik suyu yararları nedeni ile son zamanlarda popülerliği gittikçe artan bir ürün. Vücut sağlığı bakımından haftada en az 2 kez tüketilmesi tavsiye edilen bir besin.

Kemik suyu mümkünse bol ilik içeren kemiklerin uzun süre su içinde pişirilmesi ile hazırlanır. Kemiklerin içerisindeki ilikler bu süre içinde kaynayan suyla birleşir ve içlerindeki tüm vitamin ve mineraller suya geçer. Evde hazırlamaya imkânı olmayanlar için ise market raflarında bolca kemik suyu ürünü artık bulunabiliyor. Peki, nerde ise vücudumuzdaki her organın sağlığını oldukça olumlu etkileyen kemik suyunun yararları nelerdir?

Kemik suyu kolajen, glutamin ve prolin gibi insan vücudunda var olan yokluğu ya da azalması ise ciddi sağlık sorunlarına yol açan pek çok önemli bileşeni bolca içerir. Düzenli kemik suyu kullanımı bu bileşenlerin daima vücudumuzda daha sağlıklı oranlarda bulunması için en güvenli çözümdür.

İleri yaşlarda sık olarak görülen kemik hastalıklarını engellemek için günde bir bardak kemik suyu içilmesi önerilir. Kemiklerin kütle oranını arttırarak güçlenmesini sağlar. Bazı hastalıklar, ilaçlar ve besinler sinir sistemindeki zararlı toksinlerin oranını artırarak pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Ancak kemik suyu içerdiği mineraller sayesinde bu durumun yaşanma riskini azaltır.

Kemik suyu içerisindeki bileşenler ve yağlar beyin sağlığı için çok faydalıdır. Kemik suyu içinde bulunan glisin ve arginin gibi pek çok aminoasit kuvvetli anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Glisin hemde kuvvetli bir antioksidandır. Amino asit bakımından da zengin olan kemik suyu cilt dokusunu da koruyarak, yaşlanmayı ve leke oluşumunu engeller. Cilt derisi altındaki dermis tabakasında görülen deformasyonu önlemeye yardımcı olur.

Kemik suyu kas yapısını güçlendirdiğinden sporcuların da tüketmesi tavsiye edilen besinler arasındadır. Bağırsakların ve midenin iyi çalışmasını destekleyerek hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sağlık problemlerini önler. Reflü için yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Bağışıklığı güçlendirerek grip ve nezle gibi hastalıklara karşı vücudu muhafaza etmeye yardımcı olur.

Kemik suyunu çorbalarla ya da yemeklerle beraber tüketebileceğiniz gibi direk şekilde da içebilirsiniz. Düzenli ve doğru porsiyonda kemik suyu tüketimi gün içerisindeki yorgunluk ve uykusuzluğa bile iyi gelecektir.


Kemik suyu çorbası, hangi hayvana ait olursa olsun, hemen tüm restoranların menüsünde bulunmaktadır. Tüm market reyonlarında her an bulunabilir. İçinde bulunan aminoasitler kuvvetli anti-inflamatuar etkilere sahiptir, kuvvetli antioksidanlardır. Kemikleri ve kas yapısını güçlendirir. Kolajen açısından zengin olan kemik suyu, saçları ve tırnakları güçlendirir, cildi temizler ve güçlendirir. Kemik suyu çorbası, bağışıklığı güçlendirir, kış aylarının vazgeçilmezlerinden birisidir.

Kemik Suyunun İçinde Neler Var?


Besleyici fonksiyonları sebebiyle kemik suyu içiyorsanız, muhtemelen ihtiyaç duyduğunuz bir çok şeyi kolayca alabiliyorsunuzdur.
Kolajen açısından bilinen en zengin kaynak olan kemik suyu ayrıca demir, kalsiyum, D vitamini, C vitamini ve B1 yani tiamin içerir. Bunlara ilave olarak, kolajenden elde edilen jelatinin de uykuyu düzenleme ve ruh halini yükseltmek gibi önemli bir yararı var. Kemik suyunda bulunan bir başka önemli madde ise glutamin, vücudumuzun glükozdan üretmiş olduğu bir maddedir. Fazla tüketilmesi öneri edilmez çünkü yararından çok zararı dokunan bir nerotoksine dönüşebilir.

Et Suyunu Pişirmek Neden Uzun Sürer


Etle kemiği beraber pişirdiğimizde kısa bir süre içinde yenecek kıvama gelir. Ancak kemik suyu kaynatmak uzun bir işlemdir, 6 ile 18 saat kemiğin, çok az et ve bağlarla beraber haşlanması öneri edilir. Bu kadar uzun süre pişirilmesinin sebebi ise kemiğin içerisindeki tüm besleyici maddelerin suya karışmasını, kolajenin ayrılmasını sağlamak ve kemiğin içeriğini bütünüyle alabilmektir.

Kolajen Neden Önemli?


Kolajen cildi elastik tutmaya yardımcı olur ve kemikleri daha sağlıklı tutar. Yaşımız ilerledikçe vücudumuz daha az kolajen üretmeye başlar. Amerikalı kalp cerrahı ve beslenme uzmanı Steven Gundry, kolajenin yuttuktan sonra kolajen olarak emilemeyeceğini söylüyor. “Kolajen diğer maddeler gibi vücuda girip parçalanıp görevinin başına geçmez. Kolajen gibi kompleks proteinler aldığımızda vücudun onları üreten sistemlerini çalıştırmış olmuyoruz. Ancak prolin ve lizin gibi, kolajeni oluşturan amino asitleri tüketirsek (yani kolajendeki iki ana aminoasit olan prolin ve lisin bakımından zengin yiyecekler ya da takviyeler yersek) o zaman vücut da kolajen üretmeye başlar. Kemik suyunu yalnızca kolajen için tüketiyorsanız, düşündüğünüz kadar alamıyor olabilirsiniz” diyor Gundry.

Daha Lezzetli Kemik Çorbası İçin Ne Yapabiliriz?


Et suyu ve tavuk suyu çok lezzetli olmayabilir özellikle tek başına haşlandıklarında… Lezzetini artırmak için evvela doğru kemik almanız gerekli. Bunun için bir tüyo verelim: Alacağınız kemiğin mümkün olduğunca beyaz ve kalın olmasına dikkat edin ki merkezinde yağ ve ilik bulunsun. Eğer küçük ve ince kemikler alırsanız içlerinde lezzet verecek kadar madde olmayacaktır. Aldığınız kemiğin üstünde biraz et olmasına dikkat edin. Dana, koyun gibi hayvanlarda boyun kemiği çorba yapmak için uygundur. Bu bölgedeki kemiklerde bağ ve doku da bulunduğundan her birleşim noktasında kolajen olur.

Özet
recipe image
Tarif Adı
Kemik Suyu Çorbasının Faydaları Nelerdir ? & Kemik Suyunun Faydaları
Yapan
Yayınlanma Tarihi
Puan
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)