Rezene Çayı Nasıl Demlenir? Faydaları Nelerdir?

Rezene tohumu, yemeklere tat vermek için kullanıldığı gibi isterseniz demleyerek çay olarak da tüketebilirsiniz. Kayalık ve kurak yerde yetişen rezene, içeriğinde bolca A ve C vitamini bulundurur. Peki, bu bitkiden elde edilen rezene çayının faydalarını biliyor musunuz? Rezenenin faydaları nedir? Sorusunun cevabı yazımızda.

Soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara şifa olan rezene çayının başlıca faydaları işte karşınızda.

  • Rezene çayı kansızlığı önler.
  • Sivilce ve akne oluşumunu engeller.
  • Kan basıncını düzenler ve tansiyonu dengede tutar.
  • Göz tansiyonu ve kuruluğunu önler.
  • Ülser ve reflü riskini azaltır, mide asidini dengeler.
  • Uyku problemi olanların rahat uyumasına yardımcı olur.
  • Gün boyu tokluk hissi sağlar.
  • Anne sütünü artırmaya yardımcı olur.
  • Rezene çayı regl ağrılarını azaltır.
  • Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır ?

Rezene çayını demlemek oldukça basit ve çok kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz bir çay tarifidir. Faydalarının yanı sıra tohumunu tüketmek geç olduğundan dolayı demleyerek çay yerine içebilirsiniz.

Rezene Çayı Malzeme Listesi

  • 2 Çay kaşığı rezene tohumu
  • 1 Su bardağı su

Rezene Çayı Hazırlanışı

Öncelikle rezene tohumlarını güzelce toz halini alacak kadar eziniz. Suyu kaynatıyoruz ve kaynattığımız suyun içerisine rezene tohumlarını döküyoruz. Fincanın üzerini kapatın ve 5 dakika demlenmesini bekleyelim. 5 dakika sonra rezene çayınız hazır olacaktır. İçerken ağız yakan bir sıcaklıkta olmamasına dikkat ediniz.

Kronik bir rahatsızlığınız varsa düzenli tüketimine başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışınız.

Rezene Çayının Faydaları

Rezene Nedir?

Maydanozgiller familyasına ait şifalı bir bitki olan rezene, Latincede Foeniculum vulgare L. olarak tanımlanabilir. Koyu renkli ve kendisine has kokusuyla yemeklere tat veren bir bitki olan rezene, demlenerek çay olarak da tüketilir. Sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi kıymetli mineraller barındıran bitki, A ve C vitaminleri açısından da zengindir. Rezene bitkisinin kökü, uzun seneler boyunca kabızlık ve gaz sorunlarının giderilmesi için kullanılmış, yaprakları ise çay olarak demlenerek bir çok farklı rahatsızlığın iyileştirilmesi için tüketilmiştir. Rezene yapraklarından yapılan çayın yaklaşık olarak %80 ila 90’ı fenkton, %4 ila 6’sı uçucu yağ, %3 ila 10’u flavonoidler, sabit yağ, furanokumarinler ve %1 ila 10’u estragolden oluşur. Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi bir çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, çağımızda anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz sorunlarının giderilmesi için de sık olarak kullanılır. Rezene çayının bebeklere yararları konusuna geçmeden önce rezene çayını yakından tanımak gerekir.

Son senelerde emziren annelerin süt miktarının artırılmasının beraberinde anne ve bebeklerde gaz sorunlarının giderilmesi için de sık olarak tüketilmeye başlanan rezene çayı, Akdeniz bölgesi bitkilerinden bir tanesi olan rezeneden yapılır. Anadolu’da arapsaçı olarak da bilinen ve maydanozgiller familyasına ait olan bitkinin boyu yaklaşık 1,5 metre uzunluğundadır. Koyu renge sahip bitkinin kök ve tohumları, halk arasında kabızlık ve gaz sorunlarının iyileştirilmesi için sık olarak kullanılır. Çay yapımında kullanılacak olan bitkinin yaprakları da aromatik bir tada ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çay, genelde bitkinin tohumlarıyla ve yaprakları kullanılarak yapılır. Yapılan araştırmalar ışığında, rezene bitkisinin tohumlarının çiğnenmesinin tükürükte bulunan nitrit miktarını artırdığı ve bu şekilde tansiyonu düzenlemiş olduğu görülmüştür. Rezenenin yaprak ve tohumlarından yapılan çayın, A ve C vitaminleri açısından zengin olduğu ve mide bağırsak sorunlarının giderilmesi amacı ile kullanıldığı da bilinir. Kolesterole iyi geldiği düşünülen bu şifalı bitkinin bir çok farklı hastalığı önlediğine dair görüşler bulunmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller açısından zengin olan rezeneden yapılan çayın yararları konusuna geçmeden önce rezene çayının nasıl hazırlandığına yazımızın en üst kısmında Rezene Çayının nasıl hazırlanacağına göz atabilirsiniz

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Vücutta bulunan serbest radikallerin yarattığı etkiler ile antioksidan maddeler arasındaki denge, ara sıra bozulabilir. İmmün sistemin zayıflamasına bağlı şekilde bazı sağlık problemlerine yol açabilen bu durum, bitkisel çaylarla dengelenebilir. Ancak bu ürünlerin az miktarda tüketilmesi farklı sağlık problemlerinin oluşmaması için oldukça önemlidir. Düzenli olarak kullanılacak olan ilaçların varlığında bitki çayları, hekime danışılarak kullanılmalıdır. Rezene çayı da şifalı bitki çaylarından birisidir. Anemi olarak tanımlanan kansızlığa da iyi geldiği düşünülen rezene çayının, ses kısıklığının giderilmesine ve toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu düşünülür. Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunlara de iyi geldiği düşünülen rezene çayı, kasları gevşeterek kişinin rahatlamasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği olduğu için ödem oluşumunu engeller. C vitamini bakımından zengin olan rezene çayı, cilt dokusunu yeniler ve kolajen yapının oluşmasını sağlayarak cildi canlandırır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğundan muhtemel enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücudu korur. Uygun miktarda kullanıldığında sağlık için bir çok yararı olduğu bilinen rezene çayı aşağıda sıralanan durumlarda da kullanmak mümkündür:

  • Mide ve Bağırsak Sistemini Rahatlatır: Mide ve bağırsak motiletisini veya ayrı bir deyişle hareketliliğini artıran rezene çayı, sindirim sistemine ait şişkinlik, mide krampları, gaz ve kas spazmı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için tüketilebilir. Ülsere sebep olan mikroplarla mücadeleye yardımcı olduğu düşünülen rezene çayı, hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Akşam yemeğinden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir. Kabızlığa iyi geldiği de bilinir.
  • Solunum Sistemi Problemlerine İyi Gelir: Grip ve soğuk algınlığına bağlı şekilde oluşan boğaz yangılarının giderilmesinin beraberinde öksürüğe de iyi geldiği düşünülen rezene çayının uçucu bileşenlerinden olan anetol ve fenkonun, solunum yollarını rahatlattığı düşünülür. Vücutta bulunan patojenlere karşı immün sistemi destekler. Balgam söktürücü etkisinin beraberinde burun kanallarının açılmasında da etkilidir. Boğaz ağrısı için gargara yapılarak kullanmak mümkündür. Bronşit gibi hastalıkların iyileştirilmesinde etkili olabilir.
  • Kan Basıncını Düzenler: Tansiyonun düzenlenmesinde etkili olduğu bilinen rezene çayı, içeriğindeki potasyum sayesinde gerilen damarları rahatlatır. Hipertansiyona iyi geldiği düşünülür.
    Metabolizmayı Hızlandırır: Rezene bitkisinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinir. Yatmadan önce içilen bir bardak rezene çayı, gece boyunca metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca sabah açlık hissinin de atlatılmasında etkili olduğundan diyet programı ile beraber tüketilebilir.
  • Regl Sancılarını Azaltır: Kadınların çok büyük bir kısmının yaşadığı regl sancıları, rahmin kasılmasından kaynaklanır. Yoğun ağrıya neden olan bu durumun hafifletilmesi için rezene çayı tüketilebilir. Rezene çayı vücut kaslarının gevşemesine de yardımcı olarak, âdet dönemlerinin daha kolay atlatılmasına yardım edebilir.
  • Baş Ağrısını Azaltır: Rezene çayının kas gevşetici etkisi sebebiyle baş ağrılarına da iyi geldiği düşünülür. Yapılan sınırlı çalışmalarda rezenenin santral etkili ağrı kesici etkisinin olduğu görülmüştür.
  • Anne Sütünü Artırır: Östrojen hormonunu uyardığı düşünülen ve galaktogog özelliğini taşıyor bir bitki olduğu bilinen rezene çayı, anne vücudunda daha fazla süt üretilmesini sağlayabilir. Sodyum ve potasyum mineralleri açısından zengin olması nedeniyle sıvı dengesini de sağlar. Emzirme döneminde rezene çayı kullanımı muhakkak hekim önerisiyle gerçekleşmelidir.
  • Bebeklerin Gaz Sancılarını Azaltır: Altı ay üstündeki bebeklerin uyku düzeninin oluşmasında etkisi olduğu bilinen rezene çayı, bebeklere verilmeden önce muhakkak hekime danışılmalıdır.
  • Gözlerdeki Şişliği Giderir: Rezene çayının demlendikten sonra soğutularak pamuk yardımı ile göz çevresine sürülmesi, gözlerdeki şişliklerin azaltılmasında etkilidir.
    Unutulmamalıdır ki, rezene çayında olduğu gibi diğer bitkisel çaylar üstünde henüz yeteri kadar çalışma yapılmamıştır. Bu yüzden hastalıkların etkin tedavisi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Şifalı bitkilere ait çayların bebekler, çocuklar, gebeler, emziren anneler, yaşlılar ve devamlı ilaç kullanan kişiler tarafından tüketilmesi bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu gibi durumların varlığında, bitkisel çayları tüketmeden önce hekiminize danışın. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum yapın