Değişik Yaz Helvası Tarifi

Merhabalar,geçmişten günümüze, medeniyetlerden medeniyetlere aktarılmış yüzlerce çeşidi olan bir tatlı çeşidi. Ülkemizde genellikle sofralarımızda tahin helvası yer alırken bilmediğimiz onlarca çeşidi var ki şaşırır kalırsınız, yaz helvası da bunlardan biri. Yoğun yapısı,aroması ile birlikte ağır tatlılar içerisinde yer almaktadır.Bir de aynı tarif ve daha kolay bir teknikle yapılan içinde çöven bulunmayan, şeker ve tahin oranı daha düşük, kakaolu, bol cevizli yedikçe yedirten yaz helvası var.Pratik,kolay ve hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz helva tarifleri bu sayfada. Biz de size evinizde gerçek ve iyi kıvamlı bir yaz helvası nasıl yapılır onu anlatacağız. Malzemeleri yavaştan hazırlamya başladıysak

E hadi mutfağa!

Yaz Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı ceviz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1/2 çay bardağı su

Yaz Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kasede tahin ve kakaoyu pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  • Kalın tabanlı bir sos tenceresine şekeri koyun ve yarım çay bardağı su ile ıslatıp hiç karıştırmadan ocağa alın.
  • Orta ateşte 7-10 dakika kabarcıklar yoğunlaşmaya başlayana kadar kaynatın.
  • Mutfak termometreniz var ise şeker sıcaklığı 113 ile 115 derece arasında iken ocaktan alın.
  • Bir diğer yöntem ise bir bardak buzlu su hazırlayın ve kaynayan şekerden çay kaşığı ile alıp içine atın.
  • Şekeri soğuk sudan alın ve kıvamına bakın eğer yumuşak ve elastikse şekeriniz hazır demektir.
  • Sıcak şekeri yavaş yavaş tahinli karışıma dökün ve alttan üste doğru karıştırın.
  • Cevizleri de ekleyip karıştırmaya 30 saniye daha devam edin.
  • Karışımı hafifçe yağlanmış ve tabanına yağlı kağıt serilmiş ufak bir kaba alın.
  • Üzerini de yağlı kağıtla kapatın ve daha sert olması için ağırlık (bakliyat vs.) yerleştirin.
  • Helvayı oda sıcaklığında iki saat dinlendirin. Yumuşak bir kıvam için oda sıcaklığında 7-8 saat bekletmeye devam edin.
  • Daha sert ve kırılgan bir kıvam için 2 saatin ardından 3-4 saat buzdolabında dinlendirip helvanızı afiyetle yiyebilirsiniz.


KAÇ KİŞİLİK

500 gram

HAZIRLAMA SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

10 dakika

Helvanın Tarihi

Tatlı kültürümüzün temsilcisi olan helva, günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. Arapça bir kelimedir ve ‘tatlı’ anlamına gelmektedir. Bizde ise bir çeşit yemeğe verilen bir isim olarak kalmıştır. Türklerin İslamiyeti kabul etmesinden sonra, helva mutfaklarına girmiştir. Osmanlıda helva-haneler, bu tatlı için özel olarak kuruldu. Mutfakta farklı bir bölümde bulunmaktadır. Toplumda hastalığa neden olan bütün zararlı gıdaları yasaklayan Osmanlı, gıdaların şifalı olması için özel tarifler üretiyordu. Şifalı bitkilerle desteklenerek ilaç niyetine kullanılıyordu. Gazi, kudret, hakaniye, ak, bal, kepçe, hindi sabuni, parmak sabuni, badem, fıstık, gaziler, asude, reşidiye, gulabiye ve yengen duymasın gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bütün bu çeşitler Osmanlı arşivinde geçmektedir. Kahvehanelerden önce helvahaneler vardı. Burada hazırlanan helvalarla koyu bir sohbet başlardı. Genellikle eğitici konular tercih ediliyordu.

 Halk Arasında En Yaygın Tatlı Çeşididir

            Binlerce yıllık geçmişi olan bu tatlı, düğünlerde, cenazelerde, özel toplantılarda ve diğer özel günlerde yenilmektedir. Sarayda Helva Sohbeti Davet Tezkiresi ile önemli şahıslara davetiye gönderilirdi. Sarayda padişah önemli konular için özel toplantı hazırlardı. Toplantıda bu tatlı ikram ediliyordu. Dini konular ve devletin önemli konuları bu toplantılarda zikredilirdi. Bu uygulama Lale Devrinde üst seviyeye çıktı. Bu dönemde bu tatlının birçok çeşidi toplantılarda tüketildi. Osmanlıdan sonra bu toplantılar tamamen ortadan kalktı. Halk arasında popülerliğini korudu ve günümüzde hala en çok sevilen tatlılar arasında yer almaktadır. 1913 yılında esnaf toplantıları yasaklandı. Avrupa tarzı toplantılar daha fazla kabul görmeye başladı. Osmanlı devletinin Avrupalılaşma hastalığı, bu toplantıları ortadan kaldırdı. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra devlet erkanında Avrupa tarzı toplantı organizasyonları tercih edildi.

 Günümüzde Hala En Çok Tercih Edilen Tatlıdır

            Doğudan batıya kadar bütün Anadolu şehirlerinde, bu tatlı, kültürümüzün bir parçasıdır. Halk arasında en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alan ve çeşit olarak oldukça fazla olan bu tatlı, internetten satılmaya başlandı. Fıstıklı tahin helvası, tepsili tahin helvası ve kakaolu tahin helvası, en meşhur helvalardır. Ekmek arası ile tüketilen ve öz kültürümüzün tatlıları arasında yer alan bu ürün, işin ehli ustasından yenilmelidir.

Akışkan sosuyla ağlayan kek tarifimizi denediniz mi?

Yorum yapın