Değişik Vişne Reçeli Tarifi

Kahvaltının mutlulukla, mutlu kahvaltıların ise iyi bir reçelle ilgisi olduğu bir gerçek. Hemen gözünüz korkmasın. “Kim ayıklayacak onca vişnenin çekirdeğini?” diye sormayın. Hem günümüzde meyvelerin çekirdeklerini pratik bir şekilde ayıklayan aparatlar var.

Kaldı ki çekirdekli vişne reçeli de hazırlayabilirsiniz. Zararı yok. Hatta meyve çekirdeklerinin reçele ayrı bir değer ve tat kattığını düşünenler de az değil. Suyunu bırakması için vişneleri toz şeker ilavesiyle bir gece kadar bekletsek de sonuca bakın siz.Yaz mevsimi gelince vişne ağacı dallarından mutlu mutlu süzülen, tatlıların tartışmasız en sevilen meyvesi vişnenin tam vakti! Onu her mevsim afiyetle tüketmenin en güzel yöntemi ise reçel yapmak elbette. Klasik halini dahi bayıla bayıla yediğimiz vişne reçellerine öyle bir malzeme giriyor ki, lezzeti ikiye katlanıyorVişne çekirdeklerini bir bir ayıklıyor, şekerle birlikte bir güzel dinleniyor. Ardından lezzet sırrı olan sakızlar bir tülbentin içine gizlenip, vişnelerin içerisine giriyor ve kıvam alana dek pişiriliyor. Dinlenince ortaya tatlı-ekşi, mis gibi bir vişne reçeli çıkıyor. Klasiğine boyut atlatmak isteyenleri tarifimize alalım.

İşte bunlar hep kışa hazırlık.

Diğer Reçel Tariflerimizi Denediniz Mi ?


Vişne Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram vişne
  • 1 kilogram toz şeker
  • 1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
  • 1 adet limon tuzu (küçük bir parça)

Vişne Reçeli Tarifinin Püf Noktası

Çekirdeklerini ayıklamadan da vişne reçeli hazırlayabilirsiniz. Bu yöntemde vişne taneleri toz şeker ilavesiyle yeteri kadar sulanmayabilir, bu nedenle çok az miktarda su ekleyebilirsiniz.Reçeli, tanelere zarar vermemek için çok fazla karıştırmadan ve kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Reçeli karıştırmadan pişirmeniz; aynı zamanda tencerenin kenar kısımlarının da şekerlenmesini engelleyecektir.Kaynama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri tahta bir kaşığın uç kısmıyla alıp temizleyin.Vişne reçelini daha az kaynatıp ısıya dayanıklı ve cam bir servis kabına boşaltın. Güneş gören bir yerde koyulaşmasını sağlayıp bekletin. Sonrasında kavanozlara doldurup muhafaza edin. Renginin daha parlak olduğunu göreceksiniz.Reçelin olup olmadığını anlamak için; duru suyun içine bir damla reçel damlatın. Reçel suyun içinde dağılıyorsa kıvamı olmamış, damla gibi kalıp yayılmıyorsa olmuş demektir.Vişne reçeli yapımında; toz şekerle ayıklanmış vişneleri bir süre kaynattıktan sonra şerbetinden ayırıp şerbet koyulaşınca yeniden ilave ederseniz hazırladığınız reçel yine tam kıvamında olacaktır.

Vişne Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sap kısımlarını aldıktan sonra bol suda yıkadığınız vişnelerin fazla suyunu süzdürün.
  • Bir kürdan (kürdanı vişnelerin orta kısmına batırıp dikkatli bir şekilde çekirdek etrafında döndürün ve yukarı kaldırın) ya da özel bir aparat yardımıyla vişnelerin çekirdeklerini tek tek ayıklayın.
  • Çekirdekleri ayıklanmış vişneleri bir kat vişne bir kat toz şeker olmak üzere derin bir tencereye alın. Vişneleri, kapağı kapalı tencerede bir gece ya da en az 5-6 saat kadar bekletin.
  • Toz şeker sayesinde suyunu salan vişneleri ocağa alın. Kısık ateşte, çok fazla karıştırmadan kaynamaya bırakın.
  • Kıvam almaya başlayan reçele taze sıkılmış limon suyu ve limon tuzu katıp 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan aldığınız reçeli ılındıktan sonra kavanozlara doldurup ağız kısımlarını sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Kahvaltı saatlerinde sevdiklerinizle paylaşın.

“Değişik Vişne Reçeli Tarifi” üzerine bir yorum

Yorum yapın